Mercedes-Benz

Hedin Automotive neemt Autobedrijf Jacobs met vestigingen in Sint-Niklaas en Lokeren over.  

Het Zweedse Hedin Bil heeft gisteren nu ook met Jacobs een overeenkomst bereikt voor de overname van de Mercedes-Benz activiteiten in Lokeren en Sint-Niklaas. Jacobs is sinds 1963 actief in Sint-Niklaas en realiseerde in 2017 met 140 medewerkers 100 miljoen euro omzet door de verkoop van 2.000 voertuigen en bijkomende serviceactiviteiten. Daarmee behoort Jacobs tot de 5 meest performante Mercedes-Benz dealers in België.

De intentie - geuit in de zomer 2017 - tussen Hedin en Jacobs, wordt nu ook geformaliseerd. Die is er gekomen voorafgaand aan de verkoop door Daimler van de Mercedes-filialen Gent en Aalst. Daarmee stond Jacobs aan de wieg van de creatie van de grootste Mercedes-Benz concessiehouder in België die straks 14 sites zal uitbaten (na goedkeuring door de Belgische Mededingingsautoriteit). Gisteren werd de overdracht van de Antwerpse dealer Andries met 5 sites definitief verworven.

Hedin stelt 3.000 mensen tewerk, heeft 31 merken in portfolio, en raamt de verkoop in 2018 op 80.000 voertuigen. Via de eigen verhuurmaatschappij, IT-ontwikkelingen, business development activiteiten en zo veel meer hebben ze een enorme slagkracht en knowhow, iets waar de meeste (en zeker de Belgische) dealers maar kunnen van dromen.

Carl Seys (medezaakvoerder van Jacobs): "We hebben een grondige studie van de toekomstige evoluties in de automotive sector gemaakt en de slagkracht van de internationale spelers in kaart gebracht. In de ogen van onze importeur waren we de bevoorrechte Belgische concessiehouder om mee te dingen naar de toewijzing van de filialen van Gent en Aalst. Hoe graag we zelf de uitbouw van Mercedes-Benz in de Oost-Vlaamse regio zouden waarmaken, we konden niet naast de realiteit kijken. We opteerden om onze activiteiten op termijn over te dragen, hetgeen gisteren uitmondde in een formeel akkoord. Daarmee is de verdere ontwikkeling van ons bedrijf op lange termijn voor onze medewerkers maximaal verzekerd."

Kris De Saegher (medezaakvoerder van Jacobs): "Voor onze medewerkers is dit een enorme opportuniteit: dergelijke organisatie biedt doorgroeimogelijkheden, zelfs over verschillende afdelingen heen. En toch blijft er voor de medewerkers een lokaal kleinschalig gevoel over de 14 sites. Er ontstaan ook mogelijkheden om dankzij IT (en een kostenverdeling over meerdere sites), een aantal functies aangenamer te maken." Carl Seys vult aan: "Dat zal ook de klantenbeleving ten goede komen. Natuurlijk kunnen we geen strategische details prijsgeven."

Kris DS geeft ook nog mee: "Uiteraard brengt zo'n fundamentele keuze een hele resem vragen met zich mee, die nu nog niet beantwoord kunnen worden. Maar we vonden het belangrijker eerst principiële beslissingen te nemen over de toekomst van Mercedes-Benz en Jacobs in de regio, dan onze persoonlijke motieven te laten meespelen."